florentýna logo
3DENNÍ ONLINE WORKSHOP

Sebevědomé vaření

Informační stránka k workshopu – odkazy, podklady, záznamy

📆 7.-9. října 2025, 17:00 – 18:30

florentýna workshop 3

Kompendium podle Florentýny

Právě otevřelo své brány pro nové členy, kteří chtějí pokračovat po workshopu ve výuce, objevovat základy zdravého a chutného jídla a taky hospodárně a chytře plánovat i vařit.

Nabídka stát se členem končí 15. října ve 22:00.

Důležité informace k workshopu

Něco ti není jasné? Potřebuješ nasměrovat, odpovědět, získat informace?

Hlavní rozcestník
Na tuto stránku se můžeš pravidelně vracet, budu sem doplňovat veškeré důležité informace včetně odkazů na workshopy a záznamy. Nezapomeň si ji vždy v prohlížeči aktualizovat, ať se ti načte nový obsah 🙂
Informační podpora: E-maily
Bude jich dost a vždy se vše dozvíš včas. Pro jistotu kontroluj i ostatní složky, jako jsou hromadná sdělení, ostatní, newslettery nebo dokonce spam.
Záznamy z workshopů
Hned po skončení workshopu bude záznam k dispozici ve facebookové skupině. Během večera se pak objeví i na YouTube, nejprve ho ale musím zpracovat a nahrát a chvíli to potrvá. Protože YouTube je jen záloha pro ty, kdo nemohou vidět záznam na Facebooku, neslouží jako místo pro dotazy a odpovědi. Na všech místech budou záznamy k dispozici pouze do 15. října.
Technická podpora
Pokud ti něco nefunguje, nemůžeš se k nějakému odkazu dostat, nepodařilo se ti přihlásit do facebookové skupiny nebo nevíš, kde najít záznamy: piš na klub@kucharkaprodceru.cz.
Možnost pokládat dotazy během workshopu a po skončení:
Během workshopu bude možné pokládat dotazy pouze na Zoomu.

Do facebookové skupiny sice budu workshop streamovat (pokud nenastanou technické potíže), ale na komentáře nebudu reagovat hned. Projdu je a odpovím až po skončení workshopu.

E-mailem nebudu na dotazy k obsahu výuky odpovídat, workshop je zdarma a nemá individuální podporu ani vedení. Pokud ti něco není jasné, potřebuješ to vysvětlit podrobněji nebo nasměrovat, kde se dozvědět víc, jsou k tomu určeny workshopy a facebooková skupina. Z takto položeného dotazu mají užitek všichni účastníci.

Program workshopu

Námět k zamyšlení před druhým dnem workshopu:
Kolik času ti zabere dostudovat si oblasti, o kterých jsme mluvili? Čím začít, a co počká? Kudy povede tvoje cesta dál? Představ si, co bude tvůj první krok – to úplně stačí, aby se věci daly do pohybu.
Vybrané aha momenty a uvědomění:

Veronika Štarmanová: „Celé zamyšlení dnešního semináře pro mě bylo jedno velké AHA. Byla jsem trošku překvapená, jakým směrem seminář šel, ale jsem nadšená!! Nejvíc jsem však byla překvapená, kolik receptů jako inspirace mám vlastně uloženo a stejně podle nich nevařím… vůbec mi to nedošlo, až díky Tvému podnětu k zamyšlení. A pak samozřejmě dovysvětlení, v čem je ten reálný problém, mi taky vzalo dech!! Těším se na zítřek a jsem už teď zvědavá, co se dozvím nového“

Elisabeth Makarská: „Nejsem si jistá, jestli je to klasický aha-moment, ale dnešní povídání mě ukotvilo, že výživnost a chuť je pro mě hlavním filtrem. A přišlo mi zajímavý recepty členit do různých kategorií, třeba kdy je chci vařit, pro koho, zkrátka další zajímavá složka. Že tím můžu zase trochu víc posunout svý plánování a hospodaření s jídlem. Díky!“

Markéta Mišková: „Můj aha efekt – za prvé jsem se nechala zadupat receptovou mánií a pocitem, že pokud to všechno množství neuvařím, pak selžu a „zemřu blbá“. Tudíž jsem si uvědomila, že samozřejmě mám co zlepšovat, ale vařím již desítky let, strávníkům chutná a mám obrovské štěstí, že nemáme žádné zdravotní omezení a kluci jsou všežravci včetně špenátu a luštěnin. Takže si přestanu dělat z roviny kopec a budu probouzet svoji fantazii a nenechám se drtit recepty ze všech stran.“
Výherce za den 1:

Vendula Spratková
„Nebyl to ani tak aha moment, jako spíš připuštění si, že vaření je umění a nestačí jen slepě dodržovat recept. Ale uvědomovat si, jak se jednotlivé suroviny chovají. A když tohle dokážu, otevřou se mi velké obzory.“
Vybrané aha momenty a uvědomění:

Renata Müller Pospíšilová: „Začínám chápat, že vaření má svou filozofii — není to jen o tom rychle něco splácat.
Nejde ani tak o recepty, ale o vědomý přístup a principy, které dávají smysl. Chci se naučit vařit ne podle návodu, ale podle sebe — pestře, s radostí, a tak, aby mě to bavilo vymýšlet a ostatní to bavilo jíst. 🍲“


Žabka Lékárníková: „Uvědomila jsem si, že mám vlastně špatný přístup k jídlu, úplně jsem ho zapomněla vnímat jako palivo, výživu pro celý organismus, mám ho spíš jako antidepresivum, odměnu za další přežitý den a u odměny přece nestudujeme výživovou hodnotu…“

Zuzana Nemer: „Dnes jsem měla tolik aha momentů, že ani nevím, kde začít! Nejvíc mě oslovila myšlenka využít suroviny tak, aby mě něco naučily – to je přístup, který chci vědomě rozvíjet. Zjistila jsem, že u svých točících se jídel, která nepovažuji za zdravá, často stačí jen drobné kosmetické úpravy… A nové pojmy jako typizované, propojovací či rozšiřovací recepty mi pomohly začít o vaření přemýšlet jinak. Baví mě i myšlenka, že návaznost jídel šetří energii.
A nakonec to nejdůležitější, je OK být sobecká a vařit s radostí pro sebe.“

Výherce za den 2:

Káťa Rosíková –
„Pro mě byl rozhodně nejzajímavější aha moment, jak přemýšlet o zdravosti jídla vzhledem k množství sacharidů na talíři a jak se ten poměr snažit upravit.“
Domácí úkol:
Jaký je tvůj jeden další konkrétní krok? Jak využiješ své aha momenty ke změně?
Vybrané aha momenty a uvědomění:

Lucie Kovaříková: „Musím si hlavu nastavit na to, že plnohodnotné jídlo není maso+příloha, ale maso, příloha a zelenina. Nešidit to.
A nutno začít od píky, ne si říct “tak, a teď jdu dělat perfektní svíčkovou a jestli se mi nepovede, tak jsem k ničemu.” 🙈 (tak jsem to totiž udělala a s jazykem na vestě ji uvařila)


Renata Kučerová: „Pochopila jsem, že musím vědět, jak se která surovina chová. Že se dají některé suroviny nahradit jinými. Že je dobré vědět, co s čím dělá dobrou kompozici a jak se to ovlivňuje, aby byl výsledek chutný a vzhledný. Že zaměřením na jednu základní surovinu mne vede k lepšímu výběru receptů, které mě napadnou. A že je důležité vytvořit vždy správně výživově sestavené jídlo, aby tělo dostalo to, co potřebuje. K tomu všemu potřebuji hlavně dostat pod kůži pevné základy, na kterých pak mohu stavět.“

Eliška Hollasová: „Mne se velmi libil tip, a chtela bych ho zacit praktikovat, ze kdyz si nejakou surovinou nejsem jista (a tim padem ji tezko zarazuji do jidelnicku), tak nejlepsi, co muzu udelat, je, ze si danou surovinu co nejvic “nastuduji”, osaham, zjistim jak se chova, s cim ladi…. Tim se nabyde jistoty a kdyz ji pak uvidim v obchode v akci, tak me z fleku napadnou tri jidla, ktere z ni mohu uvarit.“
Výherce za den 3:

Jana Cecílie Zouharová –
„Hned při první příležitosti kupuji celé kuře a budu ho péct a zkoušet z něj minimálně 4 další jídla… dlouho jsem se toho bála. Díky za povzbuzení a odvahu.“
Výherce hlavní ceny:

🏆🏆🏆 Eliška Schejbalová 🏆🏆🏆

DEN 1: „Uvědomila jsem si, že nemá cenu ukládat/sbírat další a další recepty, které nikdy stejně neuvařím, i přesto že vypadá velmi lákavě, Víc zkoušet již odzkoušené recepty měnit a přejít tak i na úpravu dalších receptů, které kvůli více filtrům nechci/nemohu uvařit. Nebát se toho a jít do toho, ikdyž to bude trvat asi déle než 4 týdny.“

DEN 2: „Největší Aha moment z tohoto dne je to, že použiji chuťovou inventuru, dám ji příteli, aby mi dal vědět co skutečně nechce, ale i to co by chtěl vyzkoušet za nové suroviny. To samé si udělám já a na základě toho budu vymýšlet obměny jídel. Z jídel, které vařím pořád dokola se může stát najednou o něco jiné zdravější a chutné jídlo, které bude mít základ stejný ale i přesto bude jiný. Určitě se zaměřím nyní na vyhledávání univerzálních receptů, kterých opravdu moc nemám a zároveň více přemýšlet jak jídlo z jednoho dne uplatnit druhý den, tak abych si ušetřila čas při přípravě dalšího pokrmu. Už se těším co přinese 3. den“

DEN 3: „Kde začít, nejspíš jsem přišla na to, kde je můj velký problém a jsou minimálně dva. Za prvé se bojím používat suroviny, které neumím nebo se bojím uvařit a nevím ani jak přesně chutnají (například jsem nikdy nejedla cizrnu). Takže se musím „hecnout“ a vyzkoušet to a třeba mi to zachutná a budu mít o další surovinu k vaření více. 🙂 Za druhé jsem si uvědomila po dnešním semináři, že se musím více zaměřit na dobrou přípravu jídla a zdokonalit se v tom, protože to je prostě základ všeho. A jednotlivé vrcholky budou pro mě znamenat jedna konkrétní příprava pokrmu – např. dušení, lépe poznat i dobře upečené maso v troubě (nikdy se mi nepodařila udělat dobrá vepřová pečeně v celku, kterou jsem podle tebe už dělala několikrát, buď se mi zdála být málo a nebo byla naopak moc) atd. Děkuji za tento seminář, určitě byl pro mě přínosem 🙂“

Bonusy a výhry v hodnotě přes 10.000 Kč

Chceš opravdu zažít změnu ve své kuchyni?

Nestačí jen sledovat, je potřeba konat

Abych tě v tom podpořila, připravila jsem motivační systém, který tě odmění za živou účast i za práci během tří workshopových dnů.

Bonus za živou účast na workshopu přímo na Zoomu: na konci každého setkání tě čeká odměna v podobě praktické pomůcky ke stažení. Odkaz dostanou jen ti, kdo budou na Zoomu do konce workshopu. Každý den bude odměna jiná.
Sdílení nejdůležitějších aha momentů a uvědomění: ve facebookové skupině zveřejním každý den po workshopu příspěvěk, ve kterém se budu ptát na nejdůležitější uvědomění a postřehy. Každý, kdo u tohoto příspěvku zanechá komentář do 15 hodin následujícího dne, se zúčastní slosování o voucher k nákupu u mě na e-shopu v hodnotě 500 Kč.
Sdílení každý den: Všechny, kdo budou svá uvědomění a postřehy sdílet včas po všechny tři dny, zařadím do slosování o hlavní cenu – výhru v hodnotě téměř 10.000 Kč. Co to je, to včas prozradím.